carnivore mari  
CARNIVORE MARI
° Lupul
° Ursul
° Rasul

Rasul

   Rasul apartine familiei Felidae care include 4 specii si are raspandire numai in emisfera nordica, cu precadere in America de Nord. In Europa vestica si centrala unde populatiile au fost exterminate masiv in secolul 19 au fost reitrodusi din nou in habitatele initiale. Se intalnesc de asemenea inCarpatii romanesti, Rusia europeana si asiatica. Este un animal care are o talie mijlocie, blana galben-roscata, cu pete ruginiu inchis spre negru, mai mult sau mai putin evidentiate inchis si urechile terminate cu smocuri de peri lungi si negri.

   Au labe lungi prevazute cu pernute, adaptate pentru mersul prin zapada, si gheare retractile in teci. Picioarele din spate sunt puternice, adaptate pentru salturi. Masculul (21 kg) este mai mare decat femela (18 kg), o inaltime la umar de 45-86 cm. Este un animal singuratic, care vaneaza nocturn. Este un animal agil si feroce.

   Traieste in padurile dense de inalta altitudine. Desi vaneaza numai pe pamant, se poate catara in copaci si poate inoata. Este un animal carnivor, care consuma specii diverse, de la soareci la cerbi, insa hrana principala o constituie capriorul. In zonele in care exista o densitate ridicata a caprei negre, va prefera si acest gen de hrana. Foarte rar consuma iepuri si alte animale, pui de mistret, veverite, soareci si cocosi de munte. In situatia in care este infometat, concureaza pe hrana cu lupul si alte animale necrofage, in special ursii.

© 2010 APM Vrancea - Toate drepturile rezervate APM Vrancea