|
|
|
Lupul (Canis lupus) este cel mai mare membru al familiei Canidelor, exceptand anumite rase de caini domestici (Canis familiaris).
Femelele adulte cantaresc de la 18-55 kg si masoara 1,37-1,52 m lungime totala; masculii cantaresc 20-70 kg si masoara 1,27-1,64 m lungime totala, depinzand de subspecii. in Romania, Promberger si Ionescu (2000) mentioneaza o greutate medie de 35-60 kg si o lungime totala a corpului de 1,10-1,50 m. Botul este triunghiular de aproximativ 10 cm lungime, expunand organelor olfactive o suprafata extinsa. Aceasta permite lupului sa detecteze mirosul prazii de la o distanta de 2,4 km in conditii favorabile.
Se deosebeste de caine, prin urmatoarele caracteristici: ochii sunt asezati oblic, mai distanti decat la caine. Urechile sunt mai mici si cu varfurile ascutite, totdeauna indreptate in sus, iar coada usor curbata spre stanga. Un alt criteriu de deosebire fata de caine este lipsa perilor lungi pe partea posterioara a piciorului dinapoi, intre calcai si coada. in comparatie cu cainele, lupul are gatul mai scurt, mai gros si mai puternic. |
|
|
Lupii au parul lung si variind in culoare, de la albul pur la cenusiu stropit si maro, putand ajunge la negru carbune. in general in Romania are culoarea cenusiu carunt. Blana este formata din doua randuri de peri: un rand des, lanos, langa piele, de culoare galbui-cenusie si un al doilea rand, spicul, format din peri mai lungi, asprii, cu varful negru, astfel incat, in ansamblu, culoarea generala a blanii este brun-cenusie. Sunt intalnite insa destul de multe variatii cromatice, in functie de sezon si de mediul ambiant.
Blana este dispusa in 2 straturi protectoare: primul strat este alcatuit din peri protectori care au 60-100 de mm lungime (120-150 mm la coama, find dispusi in scari suprapuse), crenat (dintat, dantelat) medial si turtit periferic. Perii dorsali sunt in general mai lungi si mai intunecati decat cei ventrali; un grup de peri tari inconjura glanda precodala in partea dorsala a cozii cam 70 mm de la baza. Blana interioara este pierduta pe timpul verii. Naparlirea are loc primavara tarziu. Pielea fina de sub blana si perii lungi protectori conserva o proportie ridicata a caldurii corpului permitand lupilor sa traiasca in temperaturi mai scazute de –40 grade C.
Animal digitigrad, lupul calca pe pernitele degetelor cu unghii puternice, neretractile in teci ca la ras, astfel incat pe pamant moale sau pe zapada urma acestora ramane clar imprimata.
Membrele anterioare au cate 5 degete, incluzand unul scurt cu gheara. Membrele posterioare au cate 4 degete. Laba piciorului, pe care calca, poate atinge circa 13 cm. Degetele au muschi relativ puternici care pot strange obiecte.
De asemenea lupul poate sa-si stranga voluntar degetele unele langa altele pentru a reduce contactul cu solul. Atunci cand trebuie sa duca greutati sau cand merge pe zapada calca pe o suprafata mai mare. Datorita acestor capacitati lupul poate atinge viteze de pana la 65 km/h.
Lupul traieste 15-16 ani. Varsta unui exemplar se poate aprecia cu oarecare aproximatie dupa uzura dentitiei din cauza tocirii incete. Din punct de vedere al dezvoltarii ontogenice, lupii se clasifica in: nou nascuti: 0-6 luni, juvenili: 6-18 luni, subadulti: 18-30 luni, adulti: peste 30 luni. |
|
|
|