lupul lupul
   
 
lup
 
 
   Lupii sunt carnivori, avand tendinta de a-si diversifica tipul de hrana. Atunci cand vaneaza in haita ucid caprioare, cerbi, capre negre sau cand nu gasesc prada, ucid oi, vaci, cai si caini. In timpul primaverii tendinta este de a captura ungulate juvenile. Lupii pot vana si animale mici precum iepuri, vidre, veverite, soareci, pasari etc. Acolo unde sunt multi lupi, vulpea devine o raritate.

   Lupii consuma si carcase ale animalelor moarte pe care nu le-a vanat. Lupii pot consuma si insecte, viermi de pamant, gunoaie si, mai ales cand sunt infometati afine, mure, scorus, porumb si alte vegetale. Lupii consuma si iarba ca purgativ.
 
   Cel mai adesea lupii nu ucid animale sanatoase sau animale adulte. In timpul primaverii sau toamnei lupii ucid carprioare sau alte animale juvenile care pe care mamele nu ii pot apara. Atunci cand nu exista juvenili ca prada, pot ucide animale batrane si bolnave care nu se pot dezvolta. Cand nu gaseste prada lupii ucid oi, vaci sau alte animale domestice. Cand trec la o astfel de hrana isi schimba comportamentul. Astfel ei consuma numai o parte din animalul ucis, ajungand astfel sa ucida in exces.
Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice: proiect - Rufford Small Grant: Lupul mit si realitate
LIFE02/NAT/RO/8576, LIFE05/NAT/RO/00170, First People USA and Canada