focul viu
     
   Raul Milcov strabate localitati cu nume frumoase (Andreiasu, Mera, Reghiu), dar care, ca toate satele in care principala sursa de trai erau padurile si cresterea animalelor, astazi sunt afectate de saracie, lipsa de resurse, depopulare si mai ales sunt lipsite de viitor.
   Surprinzator este faptul ca in aceste conditii, valea Milcovului este frecvent vizitata de turisti ( romani si straini)...! Ne-am intrebat de ce? ...si am gasit raspunsul: existenta unei rezervatii naturale aproape unice in tara si in Europa: Focul Viu de la Andreiasul de Jos. A fost surprinzator sa redescoperim cu cat patos vorbeau despre rezervatie cei de la primarie, cu cata mandrie povestesc ca sunt vizitati de multi turisti straini, ca anual acesta Minune a Naturii este sarbatorita printr-un festival folcloric traditional care se numeste chiar asa: Sarbatoarea Focului Viu!
   Declarata rezervatie naturala inca din 1967, printr-un Decret al Consiliului Popular Judetean, si ulterior prin Legea nr. 5/2000 privind amenajarea teritoriului national, ocupa in inima satului Andreiasul de Jos o suprafata de 37,8 ha.
   Situata pe versantul vestic al Raului Milcov, pe drumul care lega Andreiasul de Jos cu andreiasul de Sus, imediat sub limita inferioara a padurii de brazi, zona in care gazele naturale se autoaprind poate fi usor vizitata datorita infrastructurii de acces.
   Urcand scarile de acces se ajunge usor la suprafata inconjurata de un zid de piatra, unde prin fracturile scoartei terestre gazele naturale ard cu flacari multicolore.
Focurile nestinse sunt legate de zona de fracturi Casin-Bisoca, care faciliteaza iesirea la zi a gazelor emanate de acumularile de hidrocarburi din subsol. Numarul locurilor de iesire a hidrocarburilor nu este fix, ele se schimba pe masura ce apar noi orificii sau se inchid altele. Flacarile cu inaltimi de circa 30-40 cm sunt greu observate ziua, dar noaptea spectacolul acestora este feeric.
     


- Istoric
- Localizare si limite
- Conditiile geologice
- Miscarile tectonice
- Relieful
- Hidrologia
- Particularitatile climatice
- Invelisul edafic
- Procese actuale de degradare
- Vegetatia si fauna
Acest web-site a fost realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru arii protejate si dezvoltare durabila”, implementat de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, Focsani, Vrancea.
focul viu
Continutul acestui site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web. Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: www.eeagrants.org
 
focul viu