carnivore mari  
ACTIUNI MANAGEMENT
° Plan management
   - Realizarea bazei de date GIS cu persoanele si institutiile responsabile de managementul terenurilor
   - Componenta Comitetului Director al detinatorilor de terenuri
   - Planuri de management
° Garduri electrice
   - Componentele gardului electric
   - Principiul de functionare
   - Montarea gardului electric
   - Intretinerea gardului electric
   - Sfaturi practice
   - Beneficiile gardului electric
   - Implementarea sistemelor moderne de protectie a stanelor
° Unitatea de Interventie
   - Centrul de Monitorizare si Reabilitare
   - Unitate Mobila pentru salvarea Animalelor (A.R.M.U.)
° Monitorizare carnivore mari & prada
   - Estimarea cu ajutorul capcanelor pentru par
   - Localizarea cu ajutorul camerelor foto automate
   - Estimarea populaţiei de carnivore mari pe baza urmelor
   - Localizare GPS (Global Positioning System)
   - Localizare VHF (Very High Frequency)
° Natura 2000
   - Conceptul Natura 2000
   - Situri Natura 2000 in Vrancea

Implementarea sistemelor moderne de protectie a stanelor

   Un numar mare de atacuri ale carnivorelor mari au sanse mari de succes din cauza sistemelor rudimentare de protectie. in acest fel apar multe pierderi de animale domestice, existand uneori riscul de pierderi de vieti omenesti. Pierderile sunt de obicei mari iar acest lucru conduce la braconaj. Proprietarii de terenuri monteaza laturi in scopul de a respinge mistretii, insa in multe cazuri victimele sunt ursii. Rezultatul unor astfel de actiuni este reprezentat de rata crescuta a animalelor braconate. Dovedirea beneficiilor aduse de aceste sisteme, pentru oameni si animale, cu siguranta va conduce la o rata scazuta a braconajului si la reducerea adversitatii in ceea ce priveste carnivorele mari.

    In acest scop au fost montate in primavara anului 2006, 5 garduri electrice la urmatoarele stane:
   1. Barsesti/Catinis
   2. Barsesti/Coasta
    3. Vintileasca Plai
   4. Vintilesca Furu
    5. Bahnele

   Dupa ce au fost montate gardurile, echipe de cate 2 persoane au asigurat supravegherea functionarii sistemului de protectie prin vizite saptamanale ale siturilor si completarea formularelor de supraveghere in scopul evitarii problemelor tehnice si evaluarii succesului misiunii. in sezonul 2007, cu toate ca o parte din drumurile de acces catre Zona demonstrativa Barsesti au fost reparate, ciobanii au incheiat contracte pentru pasunat cu alte primarii din judetul Vrancea. in perimetrul Zonei demonstrative Barsesti au fost infiintate doar 3 stane (din cele sase infiintate initial). incepand din primavara anului 2007, a fost demarata actiunea de montare a gardurilor electrice la stanele organizate de catre comuna Barsesti, restul sistemelor de protectie fiind montate si in acest sezon la stanele din comuna Vintileasca.

    Stanele care utilizeaza in prezent garduri electrice sunt:
   1. Barsesti/Catinis
   2. Barsesti/Cabalasu
   3. Barsesti/Argintaria
   4. Vintileasca/Plai
   5. Vintilesca/Muntioru
   6. Vintileasca/Dupa Magura

   Eficienta gardurilor electrice la stanele protejate cu garduri electrice din anul 2006 este prezentata in tabelul de mai jos.

Nr. crt. Stână Animale domestice Lung. gard (m) Nr. câini Nr. animale ucise de carnivorele mari in interiorul gardului electric Nr. animale ucise de carnivorele mari in afara gardului electric
1 Bârseşti/Cătiniş 250 150 4 0 3
2 Bârseşti/Coasta 345 150 5 2 2
3 Vintileasca Plai 276 200 5 0 2
4 Vintilesca Furu 174 120 4 0 0
5 Bahnele 244 150 3 1 4
  3 11

   Aceasta sinteza a datelor furnizate de echipele de monitorizare a eficientei gardurilor electrice, dovedeste ca si in proiectul anterior ca cea mai mare parte a pagubelor se produc din neatentia ciobanilor atunci cand animalele sunt lasate sa pasuneze noaptea in afara sistemelor de protectie sau atunci cand gardurile electrice nu functioneaza.

   Implementarea sistemelor moderne de protectie la stane Pentru anul 2008 numarul stanelor dotate cu garduri electrice a fost redus la jumatate din cauza nefunctionarii generatoarelor solare la parametrii optimi. Astfel, incepand cu mai 2007 au fost montate 3 garduri electrice la urmatoarele stane:
    * Barsesti/Catinis
   * Barsesti/Coasta
   * Vintileasca/Dupa Magura

   Dupa montarea sistemelor de protectie, o echipa formata din 2 persoane a asigurat supravegherea sistemului de protectie prin vizite saptamanale ale sitului si completarea fiselor de supraveghere pentru evitarea problemelor de ordin tehnic si pentru evaluarea ratei de succes. Analiza cost-beneficiu este evaluata periodic, fiind realizat un fisier cu stane care este permanent updatat cu informatii referitoare la atacuri, pagube si eventuale costuri pentru intretinerea sistemelor de protectie. Un raport detaliat privind analiza eficientei acestor sisteme de protectie va fi intocmit dupa monitorizarea pe intreaga durata a proiectului. Implementarea sistemelor moderne de protectie la livezi si culturi agricole Aceasta actiune a debutat cu achizitia in 2008 a sistemelor complete de garduri electrice pentru culturi si livezi. Astfel, au fost achizitionate 6 sisteme complete de garduri electrice tip Gallegher. O parte din piesele achizitionate sunt utilizate si pentru reconditionare si asigurarea functionarii gardurilor electrice montate la stane. Toate componentele gardurilor electrice pentru protectia culturilor si livezilor din zona de implementare a proiectului, sunt special concepute pentru prevenirea pagubelor produse de animale salbatice prin limitarea accesului acestora. Actiunea de prevenire a conflictelor dintre localnici si carnivore mari prin implementarea unor sisteme de protectie a culturilor si livezilor a fost derulata prin identificarea arealelor si proprietatilor unde s-au inregistrat, in anii anteriori, cele mai numeroase pagube. Au fost selectate sase perimetre cu livezi de pomi fructiferi, fructe de padure si culturi de porumb unde ursii au provocat anii anteriori numeroase pagube. S-a constatat ca, in general, aceste areale coincid cu zonele in care cazurile de braconaj prin capturarea ursilor in laturi sunt cele mai frecvente. Arealele in care se vor monta garduri electrice la culturi si livezi, se suprapun localitatilor Soveja, Vizantea, Campuri si Negrilesti. Avand in vedere faptul ca atacurile produse la livezi si culturi incep in sezonul de fructificare/coacere a fructelor si legumelor, sistemele de protectie, vor fi montate progresiv in functie de altitudine, expozitie si tipul culturii. incepand cu mai 2008, au fost montate garduri electrice la o cultura de porumb si o livada de pruni si meri pe raza localitatii Soveja, in punctul “La odaie”. Actiunile de montare, intretinere si monitorizare permanenta a functionarii si a randamentului gardurilor electrice, a fost partial subcontractata de catre o asociatie neguvernamentala cu experienta vasta in utilizarea acestui tip de echipamente. Astfel, la finalul actiunii va fi produs un raport privind analiza cost-beneficiu, iar informatiile privind eficienta sistemelor de protectie vor fi diseminate in cadrul unei campanii derulate pe raza arealului de implementare a proiectului.

© 2010 APM Vrancea - Toate drepturile rezervate APM Vrancea